Psihopat la poligraf

Deseori pentru consolidarea relatiei de cuplu partenerii aleg sa-si clarifice diverse suspiciuni cu privire la posibilele relatii extra conjugale, reale sau doar imaginare. In aceste conditii, atat persoanele sincere, neimplicate in astfel de relatii, cat si persoanele nesincere care au dezvoltat relatii paralele sunt motivate sa ajunga in fata testului poligraf.

Desigur persoanele sincere sunt cooperante, respecta procedura testarii, vin cu argumente logice si coerente. In acelasi timp unele persoane nesincere in relatia cu partenerul accepta testul poligraf printr-o manifestare fatisa, teatrala, sperand ca aceasta atitudine sa convinga partenerul de sinceritatea sa determinand-ul pe acesta sa renunte la aplicarea testului poligraf. Aceasta atitudine este intretinuta totodata, de convingerea acestuia ca poate sa treaca prin testul poligraf datorita ignorantei sale fata de pregatirea examinatorului si fata de eficacitatea sistemului.

La inceputul lunii iulie 2015 am primit o solicitare din partea unui cuplu pentru efectuarea unui test de fidelitate, test prin care va fi verificata fidelitatea sotului.

De precizat ca aceasta initiativa i-a apartinut tocmai sotului. Domnul M.P. aflat intr-o functie de conducere a unei societati multinationale, in pofida unor masuri de precautie, i-a dat sotiei sale o serie de motive pentru ca aceasta sa-l suspecteze ca a dezvoltat o serie de relatii extraconjugale paralele cu angajatele sale.

La data stabilita cei doi s-au prezentat la sediul cabinetului pentru testul poligraf. Sotia, extrem de ingrijorata, neincrezatoare a solicitat sa avem o discutie preliminara la care sa nu participe sotul sau, solicitare ce concorda cu procedura in sine, in sensul ca se discuta initial cu solicitantul testului si apoi este introdus in discutie subiectul testarii.

In timpul discutiei doamna M.E. si-a justificat ingrijorarea si neincrederea prin faptul ca sotul sau i-a tinut o adevarata prelegere despre autoperceptia sa ca fiind un psihopat irecuperabil, argumentand ca el nu poate sa traiasca fara minciuna si fara sa manipuleze in interes personal orice persoana intalnita. Desigur(!) sotia sa reprezenta singura exceptie.:). In continuarea discutiei au fost aduse o serie de exemple din viata cuplului prin care se conturau diverse manifestari specifice acestui profil psihopat. Evident, neincrederea sa cu privire la posibilitatea ca sotul sau fie areactiv in fata sistemului poligraf era justificata intr-o oarecare masura.

Intr-adevar printre trasaturile psihopatului identificam predispozitia sa acuta pentru minciuna si manipulare, lipsa empatiei, supraaprecierea, etc.

In cazul nostru, pentru o astfel de persoana, va prima nu scopul testului in sensul dovedirii nevinovatiei sale ci testul in sine, practic infruntarea acestei metode specifice psihofiziologiei criminalistice.

Evident, confruntarea are loc intre subiectul examinarii pe de-o parte si examinatorul / sistemul poligraf pe de alta parte.

Strategia examinarii se stabileste de catre examinator in functie de structura de personalitate a persoanei examinate, tipul de temperament, nivelul de pregatire si de inteligenta, precum si de atitudinea acestuia.

Avand in fata o persoana cu studii postuniversitare, bine situata social, i-am stimulat interesul privind oportunitatea de a-si verifica capacitatea psihointelectuala in aceasta imprejurare.

Comform procedurii am aplicat un test special prin care se obtine modelul de reactivitate al persoanei examinate, in cazul unui raspuns nesincer, un etalon care va fi comparat in mod automat de catre sistem cu raspunsurile date intrebarilor relevante.

In timpul administrarii testului principal s-au produs modificari fiziologice specifice comportamentului simulat extrem de evidente. Pus in fata unei prezentari comparative subiectul nostru a cedat si a recunoscut faptul ca a subestimat capacitatea examinatorului si acuratetea sistemului poligraf in identificarea minciunilor sale confirmand ca a acceptat testul exclusiv din dorinta acestei confruntari si nu pentru ca a dorit sa-si convinga sotia de fidelitatea sa.

Apreciez faptul ca am castigat impreuna din aceasta experienta, atat eu in calitate de examinator cat si subiectul nostru care se autopercepe ca fiind un psihopat extrem de eficient in orice actiune a sa.

Concluzia pe care doresc s-o expun in acest material, conturata dintr-o multime de experiente similare este aceea ca, cu cat nivelul de pregatire al persoanei testate este mai inalt, cu cat interesul fata de test si increderea exagerata in autocontrolul sau sunt mai pregnante, cu atat gradul de reactivitate este mai pronuntat usurand practic munca examinatorului.

Leave a Reply