Furtul de la casa de schimb valutar.

Dupa o perioada de dezvoltare constanta in care a ajuns  sa detina un nr de 12 case de schimb valutar, cetateanul arab O.H. a primit vestea pe care nimeni din domeniu nu si-ar dori-o: toti bani colectati de la o parte din acest case de schimb valutar au disparut.

Omul sau de incredere insarcinat cu supravegherea activitati fiecarei case avea misiunea de a colecta sumele de bani existente la momentul inchiderii, apoi trebuia sa depuna toti bani intr-un seif aflat in locuita patronului.

Intr-o seara in care proprietarul caselor era plecat din Bucuresti, F.N. a decis sa pastreze bani – 200.000Euro – in caseta metalica aflata sub scaunul soferului al masinii de serviciu. A doua zi F.N anunta pe O.H. de faptul ca au disparut banii din masina.  Lanseaza totodata si o posibila explicatie – crede ca vreun coleg de-al sau care a condus acel autoturism si a avut posibilitatea sa copieze cheia masini, l-a urmarit si a sustras banii in timpul noptii.

Se da “alarma”, sunt convocati toti angajatii implicati in colectarea si transportul banilor, in speta sapte persoane, se discuta cazul moment in care unul dintre ei considera ca singura solutie cu efect imediat este testarea la poligraf a tuturor suspectilor.

Initial sa prezentat la poligraf patronul insotit de doua persoane, una dintre ele fiind soferul care a raportat furtul. Dupa ce au avut loc discutii privind tema testului si au fost formulate cele mai bune intrebari acestia au avut posibilitatea sa vada sistemul poligraf, moment in care soferul reclamant a justificat ca nu este pregatit pentru acest test fiind traumatizat de producerea furtului.

Cele sapte persoane suspecte au fost programate pentru examinarea poligraf in urmatoarele doua zile. In timpul testelor au fost adresate urmatoarele intrebari relevante:

  1. Ai vreo implicare in disparitia banilor din masina.
  2. Tu ai furat banii din masina.
  3. Cunosti sigur persoana care a furat banii din masina.

Dupa testarea celor sapte persoane, ultimul fiind chiar soferul reclamant, s-a constatat faptul ca sase dintre ei au fost sinceri si cooperanti pe tot parcursul aplicarii testelor poligraf, iar F.N. a incercat sa eludeze examinarea prin diverse metode, manifestand un comportament necooperant.

Desi rezultatul testului poligraf a aratat nesinceritatea lui, s-a decis efectuare unei reexaminari in ziua urmatoare, ocazie in care a fost introdusa intrebarea : “Stii sigur unde se afla acum banii?”.

Reexaminarea a avut loc la data si ora stabilita, subiectul si-a pastrat aceeasi atitudine necooperanta, iar rezultatul testului a aratat in proportie de 99,99% faptul ca raspunsurile sunt nesincere iar individul a inscenat furtul.

In timpul intalnii la biroul proprietarului caselor de amanet, cand, in prezenta celor sapte persoane testate dar si in prezenta altor angajati au fost prezentate rezultatele examinarilor poligraf, domnul F.N. s-a ridicat si a luat-o la fuga!!!.

Desigur, a fost cautat la domiciliu dar acesta nu a fost gasit, insa dupa cateva zile stiind ca s-a despus o plangere penala inpotriva sa, acesta s-a prezentat la sediul firmei  manifestand dorinta de a restitui banii.

Leave a Reply