Clinica medicala

In luna martie, directorul clinincii medicale M.P. constata cu stupoare faptul ca, din biroul personal, a disparut un plic cu o suma importanta de bani, suma ce era destinata platii salariilor.

Disparitia banilor a fost constatata la ora 12.30, iar plicul cu bani a fost asezat in sertarul biroului la ora 11.00. In acea clinica lucrau impreuna de aproximativ 10 ani un numar de 16 persoane, respectiv medici, asistente medicale, personal de curatenie si un sofer de ambulanta. Intrucat exista o incredere totala la nivelul colectivului, deoarece fiecare persoana avea acces liber in biroul directorului pentru diverse stampile sau documente tipizate, s-a considerat ca numai o persoana din interior putea sa sustraga acei bani. Directorul a convocat o intalnire de urgenta cu tot personalul fara sa anunte politia, moment in care le-a spus ca sa produs un furt ceea ce este destul de alarmant pentru colectivul lor.

Avand o atitudine concilianta, permisiva directorul clinici a fost sigur ca cel care a furat banii va avea mustrari de constiinta si va lasa plicul cu bani la vestiar – un loc comun unde fiecare persoana avea acces zilnic. Dupa doua saptamani de tensiuni interne in care fiecare persoana suspecta unul sau mai multi colegi, directorul a hotarat sa solicite interventia examinatoului poligraf pentru a stabili cine este implicat in acest furt. Toti angajati au acceptat testul poligraf fiind constienti de faptul ca doar asa adevarul va fi stabilit. Printre alte intrebari din structura testului au fost adresate participantilor urmatoarele intrebari relevante:

  1. Stii sigur cine a furat banii din biroul directorului.
  2. Tu ai furat banii din biroul directorului.
  3. In perioada activitatii la aceasta clinica ai furat vreo suma de bani de la colegi (aceasta intrebare a fost introdusa deoarece dupa producerea acestui furt alte 4 persoane au reclamat ca le-au disparut diverse sume de bani din birouri si din posetele lasate la vestiar, insa nu au reclamat furturile respective din jena de a acuza direct sau indirect colegi).

In aceasta situatie psihologul examinator poligraf a decis abordarea cazului sub doua aspecte avand in vedere faptul ca majoritatea persoanelor suspectate au o pregatire peste medie. Fiecarei persoane i s-a cerut consimtamantul scris pentru examinarea poligraf, iar apoi, inainte de inceperea testului propriu zis, fiecare persoana a trebuit sa raspunda in scris la intrebarea: “pe cine nu banuiesti, cine crezi ca nu ar fi furat acei bani?”.

Din cele 15 persoane supuse testari 14 au raspuns la aceasta intrebare enumerand 3-4 colegi in care aveau mare incredere si considerau ca nu ar face asa ceva. O singura persoana a raspuns sub forma: ”eu nu as exclude pe nimeni dintre colegi, oricine ar fi putut sa fure acei bani”. Din punctul de vedere al psihologiei judiciare este lesne de inteles faptul ca un faptuitor se simpte mai confortabil intr-un cerc cat mai mare de suspecti si nu are vreun interes ca acest cerc sa se reduca prin excluderea unor persoane.

Spera ca, in timpul testelor sa intervina un element favorabil ( defectarea aparatului, eroarea examinatorului, aparitia unui potential fals pozitiv, s.a.) astfel incat el sa nu mai fie testat.

Totodata o persoana sincera aflata intr-o stare de disconfort creata de pozitia de suspect va empatiza cu examinatorul dorind sa se afle adevarul astfel incat va sugera cateva nume ale unor persoane fata de care are o buna apreciere.

In etapa a doua – examinarea poligraf propriu zisa, au fost evidentiate un numar de 14 persoane care au raspuns sincer la intrebarile relevante, o singura persoana fiind evidentiata nesincera, coincidenta sau nu (!) persoana care a raspuns in mod diferit la intrebarea scrisa.  Directorul a primit rezultatele examinarilor, apoi persoana nesincera a fost invitata la o discutie pe aceasta tema. Desi in primele minute a negat ca are vreo legatura cu disparitia banilor, dupa ce examinatorul poligraf ia explicat bazele stiintifice  si i-a aratat diagramele obtinute, acesta a recunoscut furtul.

Era persoana cea mai veche si cea mai respectata la nivelul acelui colectiv!

Leave a Reply